loft appartement amsterdam

Het anderhalve verdieping huis – Het was de wens van de nieuwe bewoners om meer leefruimte te creëren in het casco appartement met dubbele, maar toch beperkte hoogte. Aan ons de vraag hoe. Het resultaat is een stoer en warm appartement met meer vide dan verdieping. De entresol heeft een minimale vloerdikte, waarop je door middel van vides en zichtlijnen op geen enkel punt de sfeer en de ruime hoogte van het casco uit het oog verliest. De constructie van de vloer was erg belangrijk voor het ontwerp, waarin “ruwbouw is afbouw” het uitgangspunt vormde voor de materialisatie van het interieur.

Constructie als leidraad voor het ontwerp - De wens was om meer leefruimte te creëren in het appartement. Een extra verdieping voor werken, slapen en logeren. De constructie was een zeer belangrijk onderdeel van het ontwerp. Het moest op zo’n manier worden ontworpen dat de hoogte van de verdiepingsvloer zo minimaal mogelijk zou zijn.

Soms ontstaan uit noodzaak de mooiste oplossingen. Omdat vloer en plafond vrijgehouden moesten worden van constructie, ontstond er een nieuw idee: De ontmoeting tussen wand en plafond. Het punt waar krachten worden afgedragen, en het punt waar zwaardere verbindingen kunnen worden gerealiseerd. Door middel van diagonale stalen trekkabels, kon de stalen constructie van de entresol aan dit punt worden opgehangen. De vloerdelen bestaan uit holle houten profielen, die zijn opgelegd op stalen T-profielen. Hierdoor werd een zeer minimale dikte van de vloer bereikt van enkel twaalf centimeter.

Materiaalgebruik - Voor de materialisatie van het interieur is “ruwbouw is afbouw” het uitgangspunt, wat zorgt voor minimaal materiaalgebruik. Resulterend in een stoere en tegelijkertijd warme sfeer. Bij de toegepaste materialen blijft hun oorspronkelijke kracht, kwaliteit en uitstraling behouden. De betonvloer van het appartement en het staal en hout van de entresol zijn zo minimaal mogelijk behandeld. De casco wanden zijn alleen geschilderd waardoor de opbouw zichtbaar blijft. Het echte, onbehandelde marmer van de keuken, ontworpen door studio SOOL, maakt het plaatje compleet.

Verbinding en beleving – De beleving van de ruimtes op en onder de entresol was een ander belangrijk uitgangspunt. De minimale hoogtes van deze ruimtes zouden niet als zodanig ervaren mogen worden. Het resulteerde in meer vide dan verdieping. Door te ontwerpen met zichtlijnen en vides zijn alle ruimtes met elkaar verbonden en blijft de ervaring van het oorspronkelijk dubbel hoge appartement overal aanwezig.

Type interieur
Opdrachtgever particulier
Locatie amsterdam
Jaar 2020
Status opgeleverd
Oppervlakte 218 m2
Aannemer Leguit & Roos, studio SOOL (keuken)
Adviseur W2N bouwkundig ingenieursbureau, CBBD Constructieadvies
Fotograaf adegfoto