renovatie woning breda

Dit jaren 30 woonhuis aan de rand van het historische centrum van Breda was toe aan een grondige renovatie. Het pand was aangekocht van de eerste bewoners (1934) en was in die 85 jaar niet ingrijpend veranderd. Een grote uitdaging tijdens dit proces was het verkrijgen van de nodige vergunningen, het woonhuis is namelijk onderdeel van een beschermd stadsgezicht en geniet daardoor extra bescherming bij de welstand.

Het orginele ontwerp kenmerkte zich door een sterke verkamering welke verbonden waren doormiddel van verschillende ensuite vormen. In het ontwerp van studio SAAM is de verkamering open gebroken waardoor een doorlopende ruimte is ontstaan met verschillende zichtlijnen over de hele lengte van de woning. Het concept van de ensuite is gebruikt om op een eigentijdse manier ruimtes te definieren in het ontwerp. Zo is een van de kenmerken van het ontwerp de open keuken die met een groot kookeiland en een verlaagd plafond de scheiding vormt tussen de voorkamer en de eetkamer. Tevens zijn er maatwerk apothekerskasten in een scheiding verwerkt die weer de overgang is van de voorkamer naar de woonkamer. Op de hal van de eerste verdieping is nog een kenmerkend onderdeel van het ontwerp zichtbaar. De vloer van de 2e verdieping is hier weggehaald waardoor een dubbele hoge ruimte ontstaat met licht dat binnenkomt door de nieuwe daklichten.

Naast de visuele verandering is de woning ook voorzien van betere thermische schil en wordt er verwarmd op basis van een lage temperatuur verwarming. Deze is woning is daardoor klaar voor nog eens 80 jaar aan woonplezier.

Type Woningrenovatie
Opdrachtgever Particulier
Locatie Breda
Jaar 2019
Status bouw
Oppervlakte 200 m2
Aannemer ASR Bouwbedrijf, Kwieziens Keuken & Interieur
Adviseur IB Vreeswijk