verduurzaming gastenverblijf twello

Op een landgoed langs de IJssel staat dit voormalige tuinmanshuis. De vraag van de opdrachtgever was om hier een gastenverblijf van te maken voor zijn kleinkinderen. Het huis was al 20 jaar niet meer in gebruik, de begane grond vloer was volledig verrot. Het had nog een geiser en er werd verwarmd met gevelgashaarden. Met een een beperkt budget moest het huis comfortabeler gemaakt worden en te verduurzamen.

In samenwerking met Coen Energiecomfort hebben we een plan gemaakt om het huis zo veel als mogelijk was te isoleren en van het gas af te halen. De kruipruimte is geïsoleerd, de spouwmuren en de verdiepingsvloer volgespoten met inblaaswol. Er is lang nagedacht over het plaatsen van een pelletkachel maar uiteindelijk leek dit de oplossing met minste impact in aanschaf en gebruik. Met name doordat er samen met de gewone houtkachel gestookt kan worden met hout uit het bos dat op het landgoed aanwezig is. Door het beperkte gebruik door het jaar heen en door de vrije ligging op het wijdse platteland is de uitstoot van fijnstof niet problematisch.

Het warme tapwater wordt geleverd door een electrische boiler. Omdat het huis niet het hele jaar door gebruikt wordt valt het electriciteitsgebruik door de normaliter grootverbruikende boiler mee. Omdat het dak niet geschikt was zijn elders op het landgoed zonnepanelen geplaatst die nu ook het landhuis voorzien van stroom.

De zolder van de nabijgelegen schuur bleek vol te staan met meubels en lampen die nog van de vorige eigenaar zijn geweest en deze zijn gebruikt om het huis in te richten. De tweedehands keuken komt uit een huis een dorp verderop en is voorzien van nieuwe inductiekookplaat.

Door als ontwerpende partij ook de rol van aannemer op te nemen kon op kosten bespaard worden en was er ook meer controle in de uitvoering van de bouw.

Type verduurzaming
Opdrachtgever particulier
Locatie Twello
Jaar 2019
Status in uitvoering
Oppervlakte 80
Aannemer Studio SAAM
Adviseur Coen Energiecomfort