betaalbaar biobased wonen

Studio SAAM heeft een ontwerp gemaakt voor een Tiny House in Almere Oosterwold. De gevels van dit energie-neutrale huisje zullen gebouwd worden van kalkhennep: hempcrete. Dit is een mengsel van kalk en hennep dat in een bekisting wordt gestort tussen de houten draagconstructie. Door de uitharding van het materiaal blijft het nog 10 jaar lang CO2 opnemen wat zorgt voor een CO2-negatieve footprint van de bouw van de woning. Door de zeer goede vochtregulerende werking van hempcrete is het nooit te droog of te vochtig in huis, dit wordt als zeer comfortabel ervaren.

De woning is ontworpen voor twee personen maar er is in het ontwerp rekening gehouden met een eventuele toekomstige uitbreiding, hiervoor zullen alvast twee palen geslagen worden die eerst als fundering kunnen dienen voor het terras. Naast het werken met een voor ons nieuw materiaal, was het kleine budget één van de grote uitdagingen van dit project.

Tijdens de bouw is door Reverse Engineers een video gemaakt waarin het proces van bouwen met kalkhennep wordt uitgelegd.

Hoe bouw je een huis van kalkhennep

Type vrijstaande woning
Opdrachtgever particulier
Locatie Almere Oosterwold
Jaar 2019
Status opgeleverd
Oppervlakte 60 m2
Aannemer Eco+Bouw, zelfbouw
Adviseur Coen Energie Comfort, Ingenieurs Bureau Vreeswijk