transformatie drive-in woning

Om de woningnood in Amsterdam in de jaren '60 tegen te gaan werd met een geindustrialiseerde bouwsysteem van beton en baksteen een wijk in Amsterdam Noord gebouwd. De opkomst van de auto voor iedereen had zijn invloed op de stedenbouw maar ook op de woningtypologie. De garage werd onderdeel van het huis in deze geschakelde zogenaamde drive-in-woningen. Op de begane grond reed je de auto naar binnen en op de eerste en tweede etage werd gewoond.

Bij de aankoop door onze opdrachtgever was dit huis niet alleen aan een opknapbeurt toe, maar ook aan een nieuwe indeling van functies die past bij de huidige tijd. Met veel (gratis) parkeergelegenheid in de omgeving is er gekozen om de garage onderdeel te maken van de woonruimte. Door de woonkamer op de begane grond te maken is er nu meer contact met de buren en mensen op straat. Daarnaast was ook een verbinding met de tuin mogelijk. Door een grote schuifpui voorzien van driedubbel glas. en het verwijderen van het balkon aan de achterzijde komt er nu veel daglicht binnen. Het centrale keukeneiland verdeeld de relatief kleine woonkamer op in twee├źn met aan de voorkant de eettafel en aan de tuinkant de bank. Op de eerste en tweede verdieping zijn drie slaapkamers gemaakt, twee werkkamers en twee badkamers.

Er was ook een hoge duurzaamheidsambitie. Samen met Thuisbaas is er een plan bedacht om het huis gasloos te maken. Het dak, de gevels, en de vloer zijn nageisoleerd waardoor het mogelijk werd om met een warmtepomp het huis electrisch te verwarmen. De energie wordt opgewekt doormiddel van zonnepanelen op het dak. Om het energieverlies van ventileren tegen te gaan is. een ventilatiesysteem geinstalleerd dat de warmte terugwint uit de retour lucht. Tevens vonden de opdrachtgevers het prettig dat de lucht hierdoor ook direct gefilterd werd, geen gek idee zo vlakbij de ring van Amsterdam.

Type transformatie
Opdrachtgever particulier
Locatie Amsterdam Noord
Jaar 2022
Status opgeleverd
Oppervlakte 130 m2
Aannemer Meubelmakerij De Bever
Adviseur Thuisbaas