van bergzolder naar woonkeuken

De woonblokken die in de jaren 30 rond het centrum van Amsterdam zijn gebouwd hebben vaak bergingen op de bovenste verdieping. De appartementen zijn gemiddeld 60 m2, en met 2 slaapkamers en een aparte keuken, zijn ze voor veel huishoudens aan de kleine kant. Dit zorgt ervoor dat bewoners op zoek gaan naar creatieve manieren om hun woonoppervlak te vergroten. Zo ook de opdrachtgevers van dit appartement op de Willem de Zwijgerlaan.

Door de bergingen en een deel van het trappenhuis van de onderburen over te kopen beschikte zij over een mooie extra kapverdieping waarin wij de mogelijkheid zagen om een 4,5 m hoge woonverdieping met dakterras te realiseren. Deze relatief kleine woonkamer voelt ruim aan door de hoogte en hoeveelheid daglicht die door de dakramen naar binnen valt. Als de 3-delige schuifpui openstaat wordt het dakterras onderdeel van deze leefruimte.

Op de verdieping eronder waar drie slaapkamers zijn is extra aandacht besteed aan de hal/entree. In de volledig in gerookt eiken uitgevoerde kastenwand is de garderobe en veel opbergruimte opgenomen. In deze wand zit ook de deur naar de slaapkamer verscholen.

Type transformatie
Opdrachtgever particulier
Locatie Amsterdam West
Jaar 2017
Status opgeleverd zomer 2019
Oppervlakte 90
Aannemer JC Nieuwenhuizen, Klaas Olthoff Keukens
Adviseur Huibers Constructieadvies, De Huizendokter
Fotograaf Sonia Mangiapane